- O školi gitare Starčević

Škola gitare Starčević je osnovana 2016. godine i sada već okuplja na desetine ljubitelja gitare svih uzrasta, na više lokacija u Beogradu (u Centru, Rakovici, na Novom Beogradu, Ceraku, Vidikovcu… ), kao i na ONLINE platformi, dostupnoj svima širom sveta. Škola je nastala kao rezultat višegodišnjeg pedagoškog i koncertnog iskustva, a njen osnivač je Nikola Starčević, gitarista i kompozitor, koji je i glavni predavač i kreator metoda i programa po kome se odvija nastava škole. Ovaj jedinstveni program koji obuhvata sve osnovne tehnike izvođenja i veliki broj muzičkih stilova, dostupan je sada svima koji vole gitaru, bez obzira na uzrast, nivo znanja i muzički ukus.

U okviru grupne ili individualne nastave možete naučiti ili unaprediti svoje znanje i umeće sviranja na akustičnoj, klasičnoj ili električnoj gitari. Sviramo klasiku, pop, rok, etno muziku i učimo sve tehnike izvođenja – klasična, fingerstyle i sviranje trzalicom. Koristimo popularne gitarske tablature, ali napredne, bliske notnom zapisu, a radimo takođe i na poznavanju tradicionalnog notnog zapisa. Dva puta godišnje organizujemo ispite (STARCEVIC GUITAR SCHOOL ISPITI) i izdajemo diplomu o završenom nivou školovanja, a naše polaznike takođe pripremamo za izlazak na ROCKSCHOOL ISPIT, pred komisijom iz Londona, koja dolazi jednom godišnje u Beograd. Postoji takođe i mogućnost sticanja državno priznate diplome o završenom nižem muzičkom obrazovanju. Tokom godine organizujemo nastupe naših polaznika, samostalno ili u okviru različitih kulturnih manifestacija. Takođe organizujemo i letnji gitarski kamp, gde gitaristi imaju priliku da se druže i intenzivno rade na unapređenju sviranja. Bez obzira koliko imate godina, da li ste početnik ili već svirate, da li želite da naučite samo akorde pop i rok pesama ili ozbiljnije kompozicije i sola, pozivamo vas da se pridružite desetinama onih koji sa nama uče i sviraju. Sve što je potrebno jeste da imate neku gitaru i volju da naučite, ostalo je naša briga.

 

 

 

„Želja mi je da ono što sam naučio u dosadašnjoj karijeri, a još uvek učim uz svoje đake i kolege, podelim sa svim ljubiteljima gitare i muzike uopšte. Neizmerno mi je drago što je ova ideja koja sazreva u meni dugi niz godina naišla na tako lep prijem, kako dece, tako i odraslih. Velika mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da sviram i učim sa brojnim malim i velikim ljudima, da pratim i pomažem njihov napredak i gledam njihove osmehe kad nauče neku novu pesmu ili akord.“

                                                                                                          N.Starčević

Nikola Starčević

NIKOLA STARČEVIĆ je rodjen  1980., živi u Beogradu. 2003. diplomirao je gitaru na FMU u Beogradu u klasi prof. Vere Ogrizović i sada radi kao prof. gitare u Beogradu. Komponuje i izvodi na festivalima i scenama širom sveta različite muzičke stilove, u različitim muzičkim sastavima. Mnogi umetnici u svetu izvode i snimaju njegove kompozicije.

Predsednik je udruženja Balkan art, koje se bavi zastupanjem umetnika i promovisanjem muzičke umetnosti u svetu i kod nas, sa akcentom na umetnosti sa balkanskog podneblja.

Prva nagrada na JoAnn Falletta 2007 Buffalo, New York-USA,   internacionalnom kompozitorskom takmičenju za klasičnu gitaru za kompoziciju Asiana V.

Prva nagrada  u kategoriji World music na internacionalnom  kompozitorskom  takmičenju, USA Songwriting Competition 2005, za kompoziciju  Vodenica , koju izvodi Trio Balkanske žice.

Prva nagrada i statua delfina -Music World 2004-Festival internacionale-Fivizzano-Italija, u kategoriji diplomiranih gitarista klasične gitare.

Prva nagrada i statua delfina za Trio Balkanske žice – Music World 2004 Italija – najbolji instrumentalni ansambl.

Kao član trija Balkanske žice i dua Starčević, a i kao solista i frontmen sastava Balkanophonia, intenzivno nastupa širom sveta, kao gost velikih festivala (World, Jazz, klasičnih gitarskih …) i koncertnih dvorana. Nastupao je u SAD-u, Kanadi, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Turskoj, Rusiji, Moldaviji, Slovačkoj, Češkoj, Finskoj, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Španiji, Velikoj Britaniji, Litvaniji, Estoniji, Norveškoj , Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Takođe održava majstorske radionice i kurseve za učenike gitare, kao i predavanja bazirana na muzici Balkana.

” Čisti, visoko nadaren muzički talenat, sa veoma maštovitim umom…”       

Angelo Gilardino

“Vrlo originalna muzika, sopstveni i karakteristični stil…”

Wolfgang Lendle 

“…ovaj mladi umetnik kao kvalitetni izvodjač i kompozitor ide najboljim tragom ka onim vrednostima koje su istinske i koje traju dugo.”

Svetislav Božić, kompozitor, profesor na FMU Beograd

“Posvećenost Trija Balkanske Žice muzici Balkana i srednje Evrope inspiriše. Gitarska interpretacija ove muzike je čudesna. Zaista dobro!”

John McLaughlin

064/2129-765