Program škole gitare Starčević

U školi gitare Starčević, u okviru grupne i individualne nastave, specijalnim programom omogućeno je ovladavanje osnovnim i naprednim tehnikama izvođenja na akustičnoj, klasičnoj i električnoj gitari. Programom su obuhvaćeni različiti muzički stilovi: pop, rok, blues, klasika, etno, swing, americana, zatim različite tehnike izvođenja: klasična, fingerstyle i sviranje trzalicom i radi se na muzičkom opismenjavanju i poznavanju standardne notacije, kao i gitarskih tablatura. Grupna nastava se odvija u manjim grupama, 4 do 8 učenika, i omogućen je optimalan napredak svakog pojedinca. Đacima škole je takođe po potrebi dostupan i individualni čas, u dogovoru sa nastavnicima.

Školovanje je podeljeno na 5 nivoa, na svakom nivou su različiti zahtevi i kada ih učenik ispuni, dobija sertifikat o svakom završenom nivou. Postoji mogućnost da se dobije i diploma o završenoj nižoj muzičkoj školi, priznata na nivou Republike Srbije, s tim što su za to potrebni i časovi solfeđa. Vreme koje učenik provede na jednom nivou je individualno, zavisi od godina đaka, redovnosti na nastavi, vežbanju kod kuće i ličnih predispozicija. Treba imati u vidu da viši nivoi imaju složenije zahteve, pa dok se niži nivoi savladavaju nekad vrlo brzo, za njih može da bude potrebno više vremena.  Učenik koji iz bilo kog razloga ne ispunjava zahteve ili možda nema ambicije za dalje napredovanje, može da nastavi školovanje na istom nivou. U jednoj grupi mogu biti kombinovani i različiti nivoi, kada đaci izvode zajedno aranžman gde su deonice sa različitim zahtevima. Đaci uče da sviraju i kao deo sastava, a i da samostalno sviraju solističke kompozicije. U širokom spektru literature koja se koristi su najpoznatije melodije, od dečijih do vrlo složenih…tu su klasične kompozicije pisane za gitaru, transkripcije poznatih dela pisanih za druge instrumente, zatim aranžmani pop i rok hitova, brojne pesme i instrumentali u različitim stilovima, kao i nove kompozicije. Svi aranžmani su rađeni specijalno za potrebe Škole i prilagođeni su svim nivoima školovanja.

Nivoi školovanja

(obrazovni ciljevi)

NIVO 1 Na prvom nivou učenik se upoznaje sa instrumentom, nauči pravilnom držanju gitare, postavci ruku i osnovama klasične tehnike i tehnike sviranja trzalicom. Učenik se upoznaje sa osnovom standardne notacije i gitarskih tablatura, uče se jednooktavne skale i jednostavne jednoglasne melodije u 1. poziciji, sviraju se pojedinačni akordi u 1.poziciji, radi se na razlaganju akorada prstima u različitim kombinacijama, izvode se jednostavniji rok rifovi trzalicom.

NIVO 2 Uvodi se izvođenje lakših dvoglasnih kompozicija prstima, uglavnom u prvoj poziciji, rade se složenije kombinacije arpeđa, radi se na tehnici izvođenja trzalicom, na ritmizovanju akorada i izvođenju prvih dvooktavnih skala. Na ovom nivou učenik se uči bržoj promeni akorada odnosno hvatova, sviranju harmonske pratnje u pesmama, trzalicom i prstima. Izvode se malo složeniji rok rifovi i jednostavnije solo deonice.

NIVO 3 Postepeno se savladavaju akordi van prve pozicije, bare hvat, sviraju složenije kompozicije, uglavnom do pete pozicije, još se radi na unapređenju tehnika, brzini izvođenja arpeđa, izvođenja dvooktavnih skala prstima i trzalicom. Pored harmonske pratnje, na ovom nivou se uče i složenije solo deonice. Učenik ovog nivoa već dosta dobro vlada čitanjem nota i tablatura.

NIVO 4 Na ovom nivou učenik svira još složenije kompozicije, sve do 12. pozicije, unapređuje i klasičnu i tehniku sviranja trzalicom, a takođe uči i tehniku fingerstyle. Sviraju se složenije, trooktavne, zatim hromatske i pentatonske skale, sa većim zahtevom u pogledu tempa, savladava postavka svih akorada i promena akorada u svim pozicijama, kao i ozbiljnije solo deonice. Učenik ovog nivoa je osposobljen da sam nauči novu kompoziciju uz note ili tablature.

NIVO 5 Na ovom nivou učenik postaje ozbiljan svirač, koji ovladava svim važnim tehnikama izvođenja, virtuozne solo deonice trzalicom i višeglasne zahtevne kompozicije prstima i fingerstyle tehnikom. Na ovom nivou učenik se osposobljava za izvođača, koji može da izvodi kompozicije na bini, samostalno ili u bendu. Ovde se produbljuju znanja na svim poljima, unapređuje se tehnika, brzina, preciznost, radi se na improvizaciji i razvijanju kreativnih sposobnosti.

Vannastavne ktivnosti

Pored časova, tokom godine organizujemo nastupe naših polaznika, samostalno ili u okviru različitih kulturnih manifestacija. Takođe organizujemo i letnji gitarski kamp, gde gitaristi imaju priliku da se druže i intenzivno rade na unapređenju sviranja.

Za više informacija zovite ili nam pišite…

4 децембра, 2017
Call Now Button064/2129-765